La majoria de pares opta per solucions personals i descarta les ofertes d'oci durant la setmana blanca
Comentari:
Per primer cop aquest any les escoles de Catalunya realitzen una setmana blanca a la meitat del segon trimestre. Això és una mesura que ja es fa en altres paisos europeus, com ara França (tot i que el curs escolar es un xic més llarg).
Tant les empreses del món del lleure com moltes iniciatives del tercer sector han preparat múltiples ofertes per cobrir unes "suposades" necessitats que es generarien a partir d'aquesta setmana blanca.
Però, sorpresa! més de la meitat d'ofertes proposades s'han hagut de suspendre per falta d'inscripcions. Això s'intenta explicar (o justificar) a partir de la crisis econòmica i que a partir d'aquesta les famílies busquen altres opcions (familiars, dies de festa, etc.).
Personalment crec que seria necessària una reflexió més profunda d'aquesta situació. Penso que hi han altres factors que estan canviant en la nostra societat i cada dia més hi han altres concepcions del temps lliure i de l'ús que se'n fa. Així mateix, el sistema (els mitjans de comunicació, el consumisme, etc.), està promovent un ús del temps lliure totalment lligat a la distracció constant a través de pantalles i experiències tecnològiques.
Crec que això és un reflex d'una situació que es troben, cada dia més, molts esplais i caus del nostre país: la reducció de nens. No crec que sigui només a causa de la reducció de la natalitat, ja que això passa fins i tot a pobles com Sant Cugat que te la taxa de natalitat i població infantil més gran de Catalunya. Els canvis de paradigmes en l'ús del temps lliure, inclouen, cada dia menys, un model d'educació en el lleure com el que s'intenta promoure des d'aquestes associacions.
Què en penseu?
Personalment, considero que més que la crisi hi ha un pasotisme bastant greu vers aquestes activitats de lleures.
ResponEliminaRecordo quan jo era petita que feia ús de la gran majoria d'activitats que es donaven en temps de lleure. Caus, excursions, campaments, esquí els caps de setmana d'hiverns, piscina els caps de setmana d'estiu... però igual que jo la majoria de nens i nens d'aquella edat. Feiem ús de totes aquestes activitats perque els pares crien que era un lloc on podiem aprendre a traves de la diversió i els nens hi volien anar perque passaven una estona molt entretinguda i divertida.
En canvi, ara per ara, la majoria de nens no acudeixen a les activitats de lleure per el simple fet de que prefereixen utilitzar altres recursos com son: videojocs, bar, carrer, televisió... que no pas les activitats de lleures ja que motls nens tot i que no tots consideren que aquestes activitats són per crios i ells ja són "grans".
A més a més, fa anys, moltes vegades els nens eren portats a aquest tipus d'activitats de lleure per falta de temps dels pares i era el que hi havia, ara per ara, si aquest temps tampoc el tenen i els nens prefereixen quedar-se sols a casa doncs els pares els hi permeten. Sembla ser que la questió es tenir-los contents.
per finalitzar, considero important que els pares són els que han d'aconseguir fer veure als nens que les activitats de lleure són útils per al seu aprenentatge i per al seu futur i no deixar que creixin amb les noves tecnologies que són bones però ha d'haver-hi uns limits.
Personalment crec que si que s'està deixant de banda les activitats de lleure per gran part de la societat.
ResponEliminaPel que fa a les famílies, crec que una part d'elles no pot inscriure als seus fills per el cost tan alt que costen fer aquestes activitats, degut a la crisis econòmica que està afectant a la gran part de la població.
Molts pares estarien encantats en portar als seus fills a aquestes activitats que es fan, però la manca de recursos econòmics fan que no puguin fer-ho.
També hi ha una gran part que no creu en aquestes activitats, i que prefereixen tindre al seu fill amb els avis o amb algun familiar que els faci la tasca de cuidadors mentre ells no poden cuidar dels nens.
Per concluir, penso que s'hauria de fer publicitat d'aquestes activitats ja que és molt ric pels infants i per això penso que s'hauria de reduir els preus d'aquestes activitats així ajudaria a que incrementés la demanda d'aquestes.
Comparto estas ideas con mis compañeras.
ResponEliminaYo en verano trabajo en un casal llamado 'Paranens' y todos estos efectos lo estamos notando con una bajada del numero de niños que no se apuntan y con ello se han tenido que realizar medidas más sostenibles de las que teniamos y una reducción de plantilla. Con esto quiero decir es que este fenomeno también esta pasando en muchas de las entidades del ambito del ''lleure'' .
Las familias prefieren cubrir esta necesidad de ocio y entretenimiento de sus hijos por ellos mismos ya que su situación economica no es la favorable para poder pagar unos servicios que se encuentran de forma cara y más comodamente, es decir, prefieren tenerlos con los abuelos que les es gratis y/o con una consola.
Creo que es bueno para el desarrollo del niño que se relacionen con otros fuera del ambito escolar. Por eso la educación en el lleure debe plantearse alternativas para poder seguir adelante y coger la fuerza que ha tenido en años anteriores como la tuvo. Porque yo afirmo la pregunta que plantes, el mundo de la educación en el lleure esta en crisis.
Respecto a este tema me gustaría dar mi opinión, ya que me toca muy de cerca.
ResponEliminaSi creo que las actividades de “lleure” están en crisis, como todos en esta sociedad. Es verdad, que si que los padres deben elegir entre dejar a sus hijos con los abuelos o pagar un dinero normalmente desproporcionado por un casal o similar.
No debemos de olvidarnos, que la economía de las familias por desgracia esta mal, y que se deben de hacer grandes esfuerzos por llegar a fin de mes. Ahora mismo hay muchos hogares donde uno de los progenitores esta en paro y por tanto ya no les hace falta ni recurrir a los abuelos para que se hagan cargo de los niños .
Estoy totalmente deacuerdo con que estos lugares fomentan las buenas relaciones y favorecen la socialización del niño, es decir son altamente beneficiosos para el desarrollo del los niños, es por tanto, que deberían de ser recursos que se pudieran poner al alcance de todos y no sólo de unos pocos.
Després d'haver llegit el post del Marc i les respostes dels meus companys, només puc dir que estic totalment d'acord amb tot el que s'ha escrit.
ResponEliminaPersonalment, i després d'haver estat monitor durant sis anys en un esplai, puc dir que en aquests últims anys el temps del lleure ha patit un gran canvi, ja sigui, per culpa de la crisis, per culpa de les noves formes de diversió i potser per la poca ajuda de la que disposen totes aquelles organitzacions que es dediquen al temps de lleure. Un Temps molt important per al desenvolupament de l'infant.
realment, estic molt d'acord també amb el que s'ha dit anteriorment i crec que el comentari d'en David sintetiza tots els comentaris anteriors.
ResponEliminaNo ens podem refugiar en què pel fet d'estar en una societat que ara es troba en crisi, la relacionem amb que ja no hi ha tantes inscripciones en diverses entitats que treballen el lleure. Crec que en una part si que influeix l'economia, però en una altre part no. Crec que s'han sustituit brutalment les maneres de divertir-se, d'aprofitar el lleure. Ara regna la nova tecnologia, els nous videojocs.
Crec que el problema de fons és que ja no està " de moda" anar de colònies amb els companys, o passar tot l'estiu en un casal. El que ara es porta i crec que és conseqüència de tots nosaltres i de la societat en comú és quedar el grup de companys per a jugar als nous videojocs, per a mirar la televisió i no per anar al parc a jugar a pilota, o anar a la muntanya, entre d'altres coses.