En declarar-se la situació de desemparament, la DGAIA posa en marxa la mesura de protecció més adient a cada cas, prioritzant l'interès del menor.
Les mesures de protecció son:
Contenció al nucli familiar sense mesura.
Atenció a la pròpia família.
Segons la llei 14/2010 les mesures d'acolliment familiar sempre tenen preferència respecte a les que comporten internament.
El menor al qual li sigui aplicada la mesura d’acolliment en família aliena o en centre, té dret a ésser acollit el més a prop possible del seu domicili, llevat que no li sigui beneficiós. Hi ha diferents tipologies d'acolliment:
Acolliment familiar
• Acolliment familiar simple: s'ha d'acordar quan es preveu que el desemparament serà transitori.
• Acolliment familiar permanent: s'ha d'acordar si es preveu que el desemparament serà definitiu i no es considera més favorable per a l'interès de l'infant o adolescent l'acolliment preadoptiu o quan aquest no és possible.
• Acolliment en família extensa: S'entén en aquell cas en el qual hi ha una relació de parentiu per consanguinitat .
• Acolliment en família aliena: s'entén en aquell cas en què no hi ha cap mena de relació prèvia entre el menor i la família d'acollida.
Acolliment convivencial d'acció educativa
És el que exerceixen les persones prèviament seleccionades i qualificades per raó de la seva titulació, formació i experiència en l’àmbit de la infància i l’adolescència.
Acolliment en centre
L'acolliment en centre s’ha d’acordar quan es preveu que el desemparament o la necessitat de separació de la família seran transitoris i no ha estat possible o aconsellable l’acolliment per una persona o família. Aquest acolliment consisteix en ingressar el menor en un centre públic o concertat, adequat a les seves característiques, per tal que rebi l'atenció i educació necessàries. Els centres han de ser oberts, integrats a un barri o comunitat, i s'han d'organitzar en unitats que permetin un tracte afectiu i una vida quotidiana personalitzada. Els germans han d'ésser acollits en el mateix centre llevat que no els sigui beneficiós.
Aquestes mesures poden ésser revisades i modificades en qualsevol moment en funció de l'evolució de la situació, i l'EAIA ha d'informar cada 6 mesos a la DGAIA de l'evolució i del seguiment del menor.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada