LLOC DE TROBADA PER A TOTHOM
En aquesta tercera aportació parlaré de la biblioteca del barri de Collblanc-la Torrassa, anomenada Josep Janés. En primer lloc presentaré el recurs i posteriorment hem centraré en les activitats que aquesta realitza, enfocades al col·lectiu d’infància i d’adolescència, que és del que tracten les meves aportacions al bloc.
La biblioteca Josep Janés
La biblioteca Josep Janés, situada al districte de Collblanc-la Torrassa de L'Hospitalet, és un centre obert a tothom de forma lliure i gratuïta, amb l'objectiu de satisfer les necessitats d'informació, formació, aprenentatge i lleure de la ciutadania.
Després de 34 anys de servei al local de la plaça Espanyola, el 27 d'abril de 2002 es va inaugurar la nova seu en un edifici de nova construcció de 1.007 m² situat al costat del Mercat de Collblanc i del límit amb Barcelona. Amb el trasllat, la biblioteca ha guanyat en espai, lluminositat, comoditat i oferta documental.
Malgrat el canvi d'ubicació, la biblioteca ha conservat el seu nom, en record a Josep Janés (1913-1959), crític literari, poeta i editor (fundador de l'editorial Plaza & Janés), nascut al barri de Collblanc.
La biblioteca Josep Janés consta de cinc plantes:
-Soterrani: magatzem i espais de treball intern.
-Planta baixa: vestíbul, sala d'actes i taulell de servei de préstec i informació general.
-Primera planta: àrea infantil, per als menors de 14 anys, amb contes, llibres de coneixements, còmics i revistes, servei de consulta d'Internet i Racó de Pares (llibres i revistes sobre educació dels fills, pedagogia, oci...)
-Segona planta: àrea general, amb llibres, videos i DVD sobre temes diferents, enciclopèdies i diccionaris, cinc punts de consulta d'Internet i fotocopiadora d'autoservei.
-Tercera planta (altell): àrea de diaris i revistes, àrea de música (llibres, i cd's), pel·lícules de cinema, col·lecció local, novel·la, biografies, poesia i teatre.
Mitjançant la plana web de l’Ajuntament de l’Hospitalet, es pot accedir a un apartat on es troben totes les biblioteques de l’Hospitalet, el link és el següent:
http://www.l-h.cat/biblioteques/inici.aspx.
Un cop aquí, pots assabentar-te de les diverses activitats que es realitzen a totes les biblioteques de l’Hospitalet, classificades per la zona a que pertanyen. Ha estat a arrel d’aquí on he pogut extreure la informació i accedir al pla d’actuació del 2011 de la biblioteca Josep Janés.
Abans de comentar les activitats que m’han cridat l’atenció envers el col·lectiu d’infància i adolescència, m’agradaria destacar que he trobat una amplia oferta d’activitats que es realitzen a aquesta biblioteca i totes dirigides a col·lectius molt diversos. Podem trobar activitats tan diverses com: un club de lectura fàcil en castellà, un altre de lectura fàcil en català, exposicions d’obres d’art, un taller d’iniciació a la cartografia i gis, xerrades...
Centrant-me en els col·lectius que tractaré, m’agradaria destacar en primer lloc una activitat relacionada amb la infància.
Aquesta s’anomena: L’HORA DEL CONTE. Va destinada als infants, tot i que no hi ha una edat límit per poder assistir-hi. Es realitzarà el proper dimecres 23 de març, a les 18:00 hores i durarà una hora i mitja. Es realitza amb l’objectiu d’iniciar als mes petits en la literatura a través de l’escolta de diversos contes animats. Aquests podran anar acompanyats dels seus pares, d’aquesta manera també podran gaudir d’un espai de lleure a acompanyament familiar, a la vegada.
Personalment hem sembla una bona alternativa per tal d’atreure als més petits i fer-los un espai dins d’un recurs al que potser no s’adrecen de forma quotidiana. Vull dir, molts pares no relacionen la biblioteca amb un espai de lleure i entreteniment pels més petits, tot i que aquestes estan perfectament condicionades per atendre les necessitats seves necessitats educatives, en el temps de lleure. Crec que seria molt beneficiós que s’aprofitessin aquests espais amb els més petits, a banda d’anar a jugar o portar-los una estona al parc.
En segon lloc, a la mateixa biblioteca també realitzen una altra activitat anomenada: TALLERS DE DIBUIX DE CÒMIC I MANGA. Aquesta s’adreça a dos grups d’edat diferents, per una banda menors de 12 anys, i per l’altra, noies i noies de 12 a 14 anys.
Mitjançant aquesta pretenen explorar la possibilitat de noves activitats d’acord amb els interessos dels joves. Es durà a terme durant el 2n i 4t trimestre d’aquest any.
Personalment hem sembla bé que busquin la realització d’activitats que fomentin la freqüentació de l’espai de la biblioteca per els adolescents, a través d’activitat que els agraden i els criden l’atenció. Penso que sempre han d’estar a l’aguait innovant les activitats envers la realitat que els envolta, que varia constantment. Només d’aquesta manera crec que es realitzaran activitats amb èxit i amb les expectatives per les quals s’han portat a terme.
Finalment, a arrel de la presentació d’aquestes dues activitats pels col·lectius d’infància i adolescència, m’agradaria saber la vostra opinió sobre aquests espais dinamitzats dins de les biblioteques.
*Què en penseu?
*Creieu que son d’utilitat? Per què?
*Compartiu l’opinió de que caldria vincular més les biblioteques amb l’espai lúdic dels més petits?
Yamila Alberola V.
Considero que les biblioteques fins fa poc només eren vistes com aquell lloc per anar a estudiar, llegir... eren vistes com aquell lloc en el que s'havia de fer silenci, sobretot era un pensament de la gent jove. Per això penso que és important que si facin activitats "diferents" per tal de poder fer ús de les instal·lacions i poder ocupar un espai en el que si treballen activitats per aprendre divertint-se.
ResponElimina