dijous, 3 de març del 2011

QUE ÉS UN PUNT DE TROBADA FAMILIAR?

Servei Tècnic de Punt de Trobada per al compliment del règim de visites

Què és un Punt de Trobada Familiar?

Un Punt de Trobada Familiar és un espai neutral que afavoreix i fa possible el manteniment de la relació entre l’infant i els seus progenitors quan, en una situació de separació o divorci, l’exercici del dret de visita s’interromp, o bé és de compliment difícil o conflictiu.

És un lloc que garanteix a les parts la confidencialitat del contingut de la visita.

Quins són els objectius?

  • Facilitar la trobada dels infants amb el progenitor no custodi o amb altres familiars en un espai adient.
  • Afavorir que les visites es desenvolupin en un entorn de protecció
  • Preservar la vinculació dels infants amb els seus progenitors o altres familiars.
  • Tractar d'evitar la irrupció de la conflictivitat familiar durant les visites, o de pal·liar-ne les conseqüències.

-Quí és el destinatari principal del servei?

El destinatari principal del servei és l’infant i el dret propi de l’infant “separat d’un o ambdós progenitros a mantenir relacions personals i contactes directes de manera regular amb els progenitors excepte quan això sigui contrari al major interès de l’infant” (ONU “Convenció dels drets de la infància” art. 9, 1989, Nova York).

Qui utilitza el servei?

Els infants fins als 16 anys i els seus progenitors que sofreixen la ruptura de les seves relacions i les dificultats del compliment del dret de visites.

Qui sol·licita l’ús del Punt de Trobada ACDMA?

  • Els jutges i els equips psicosocials adscrits als Jutjats.

  • Els progenitors, com a resultat d’un acord privat.

  • Altres organismes de les Administracions Públiques

  • Altres professionals i/o serveis que facin una derivació

L’equip professional

L’equip professional multidisciplinari del Punt de Trobada ACDMA desenvolupa una tasca de suport i acompanyament per tal de millorar les condicions que afavoreixin la millor relació possible entre el progenitor i l’infant.

Com funciona?

Les parts interessades es posen en contacte amb el servei per concertar una primera entrevista.

Es realitza la primera entrevista de presentació del servei i signatura de les normes de funcionament i l’acord d’horaris.

A partir d’aquest moment es poden iniciar les visites. Al llarg del compliment del règim de visites, quan els professionals del servei ho considerin oportú, es faran entrevistes de seguiment i/o revisió dels casos.


3 comentaris:

  1. Realment m'he quedat sorpresa perquè no n'havia sentit parlar mai sobre aquest tema. La veritat que ho vec una altenativa viable i sincerament crec que pot donar els seus fruits.
    Suposu que no deu ser tan fàcil com sembla en l'explicació però tot i així crec que és molt interessant i realment m'agradaria tenir alguna experiència o saber d'algun centre on es duu a terme això.

    ResponElimina
  2. No sé si m'equivoco però em dona la sensació que aquests espais no deuen ser gaire agradables ni familiars. Està bé que hi hagin espais on hi pugui haver aquest detrobaments familiar, però jo em pregunto: tots els casos van al punt de trobada? Tan si és un cas greu de maltractament com si es per motius econòmics, on la família no podia tirar endavant? Ja dic que no sé ben bé com funciona, però tinc entès que hi ha vigilància (policia) en aquest espais. Creieu que sigui necessari en tots els casos?
    Penso que és un tema interesant, si més no potse per replantejar-se algunes coses i en el meu cas tenir-ne més informació.

    ResponElimina
  3. Crec que aquests lloc de trobada, no ajuden a les relacions familiars, penso que el fet que t'obliguin a estar a un lloc amb vigilancia per poder veure el fill, ha de ser si més no incòmuda.
    Tot això sempre i quan no parlem de malstractes, ja que si és així hi estic totlament d'acord, és més tota protecció i seguretat és poca.
    per tant penso que s'hauria de diferenciar i possar requisits per qui ha de freqüentar aquests punts de trobada.

    ResponElimina