dimarts, 29 de març del 2011

Barreres arquitèctoniques

El dia a dia d'una persona en cadira de rodes.

http://www.youtube.com/watch?v=J26Wp0kB5Ac

En aquesta cinquena i última aportació us proposo que veieu un vídeo, que tracta sobre una associació, concretament COCEMFE (Confederació Coordinadora Estatal de Minusvàlids Físics de Espanya), que denuncia l'estat dels carrers per poder accedir a ells amb les cadires de rodes. En aquest vídeo podem veure com dues persones que estan en una cadira de rodes surten al carrer i com es troben amb les dificultats que els impedeixen anar tranquil·lament i sense interrupcions en el seu camí.

Veiem directament els obstacles els quals es troben diàriament les persones que es troben en una cadira de rodes, i la ajuda que necessiten en algunes ocasions per poder caminar pels carrers del seu barri. Obstacles com les voreres altes, sense rampes per poder canviar de vorera, contenidors d'escombraires en mig de les voreres, o que també són molt estretes i dificulten el pas per aquestes, entre d'altres dificultats.

A partir d'aquest vídeo he pogut extreure una sèrie de conclusions sobre el tema que estic tractant, les barreres arquitectòniques, i que són les següents:

- A tot arreu, ja siguin pobles o ciutats, trobem una gran quantitat de barreres arquitectòniques, ja siguin accessos a botigues i a edificis, al transport públic, com per exemple el metro de Barcelona, i que comento en primera aportació, on s'informa que les estacions de Metro més importants i més centriques d'aquesta ciutat no estan adaptades i que hi ha moltes barreres. La majoria d'aquestes no tenen ascensors i tenen grans escales. Aquestes barreres no afecten solament a persones amb discapacitat física, si no que també a la gent gran, a dones embarassades o que van amb un carret de nadó, etc.

- Aquestes barreres arquitectòniques obstaculitzen que aquestes persones siguin tractades iguals que la resta, estiguin en desigualtats de condicions i tenen dret a exercir els seus drets per a poder accedir i utilitzar les instal·lacions públiques.

- Aquestes barreres les podem trobar a els passos de peatons, a les voreres en mal estat o massa altes, sense petites baixades que estiguin a la vora del terra perque les cadires de rodes o els carrets dels nadons puguin pujar o baixar sense cap tipus de dificultat, en el transport públic, (trens, metros, autobusos... en ocasions podem trobar algun tipus de transport que encara actualment no estigui adaptat.

- Existeixen moltes associacions, com la ONCE e IMSERSO, que lluiten contra les barreres arquitectòniques i que gràcies a elles s'han eliminat moltes d'elles. Gràcies al treball d'aquestes associacions que lluiten dia a dia, s'està fent un treball en conjunt, amb altres associacions i ens públics per poder fer poc a poc les ciutats més accesibles per a tota la població.

- Les barreres arquitectòniques, en alguns casos, discriminen a aquestes persones que per motiu "x" no poden sortir de casa per les dificultats que es troben en els seus barris o pobles.

- Els ciutadans hem de queixar-nos sobre aquesta situació i aquests impediments. Per poder fer-ho, hem de tindre uns coneixements bàsics, com per exemple, les baixades o pujades no han de tindre un desnivell superior a un 12%, i que moltes d'aquestes no es troben dintre d'aquests ítems. Si coneixem dades com aquestes o simplement veiem que existeixen dificultats per la població, realitzar una queixa i exigir una millora.

- Les noves construccions s'han de dissenyar pensades en que no hi hagin barreres arquitectòniques que obstaculitzin la vida diària de les persones.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada