dilluns, 28 de març del 2011

Els fills de famílies monoparentals en risc d'exclusió social?

Bé un cop introduït una mica el tema, anem a veure que és una família monoparental, com ha evolucionat aquest terme i els diferents tipus que hi ha d’aquesta.
En principi es definia a la família monoparental com la composta per un
dels membres de la parella i la descendència d'ambdós (Iglesias Ussel, 1988).

Aquesta definició fa referència exclusivament a les famílies monoparentals originades per la ruptura de la parella, deixant de banda altres formes de família de caràcter monoparental derivades de la decisió lliure de la maternitat en la solteria o de la adopció individual.

Actualment, amb el pas dels anys han aparegut diferents tipus de famílies monoparentals segons els factors que intervenen en el seu origen (Hernández Prats, 2002) famílies monoparentals vinculades a:
- la natalitat (mares solteres)
- la relació de parella (abandonament familiar, anul matrimonial, separació de fet i separació legal, divorci i viduïtat)
- l'ordenament jurídic (adopció)
- situacions socials (hospitalització, emigració, laboral i empresonament).

Tractant de donar cobertura a tots aquests tipus de famílies monoparentals, entenem per família monoparental "tota aquella agrupació de prole en edat infantil i minoria d'edat que conviu de manera continuada amb un sol dels seus progenitors, qui de fet o de dret té la potestat i custòdia sobre els mateixos "(Pérez del Camp, 1995, 69).

http://www.youtube.com/watch?v=tONJ0zvHGRs

Pel que fa a l’Estat Espanyol, a les comunitats autònomes apareixen diferències significatives, per exemple Catalunya, Balears, Canàries, el País Valencià i la Comunitat de Madrid es situarien per sobre de la mitjana nacional en relació a la major presència de famílies monoparentals encapçalades per una dona. Per contra, Castella Lleó, Navarra, Extremadura, Castella la Manxa, Galícia, La Rioja, Aragó quedarien per sota de la mitjana. Com en altres països la principal causa de monoparentalitat és la separació o divorci, al nostre país la viduïtat segueix formant el grup més important d'aquest tipus de famílies .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada