dilluns, 28 de març del 2011

Voluntariat i Collblanc

Quan parlem de dinamització comunitària trobem un concepte essencial i el motor d’aquesta dinamització que és el voluntariat. Parlem de voluntariat quan ens referim a totes aquelles persones, que sense ànim de lucre a través d’accions aporten el seu granet de sorra dins d’una associació, entitat, etc, i d’alguna manera col·laboren per a la transformació social, ja sigui a nivell de barri com a nivell més global. Fent una ullada al llibre Perspectives de l’acció voluntària ens mostra les diferents motivacions de la gent en fer-se voluntaris. Les dades ens mostren que : un 55,8 % fer quelcom útil, 17’1% el fet de tenir temps lliure, un 30,3% pel fet de conèixer altres realitats, un 28’3% per donar suport a una organització, un 26’7% per divertir-se, un 21% per retornar quelcom a la societat i per últim un 15% per haver viscut una circumstància personal.

Dins del món del voluntariat trobem un gran ventall de possibilitats, des de voluntariat dirigit als infants com podria ser tot el món del lleure (cau, esplai,..), com el voluntariat lingüístic dirigit majoritàriament a immigrants, el voluntariat per a gent gran per fer-los companyia, i molts d’altres àmbits.

Per centrar-me una mica dins d’aquest ventall tan ampli de possibilitats, he volgut ressaltar tot el món de el voluntariat a nivell comunitari de barri. Crec que és clau per un barri o per un poble, que els propis habitants s’impliquin, decideixin en alguns àmbits i actuïn segons les seves necessitats i interessos. Penso que falta fer molta feina en aquest aspecte, perquè no acabem de ser conscients de la força que pot tenir la veu veïnal, dels canvis que pot generar i de com sen poden beneficiar. És molt fàcil queixar-se i no fer res, però és molt més enriquidor intentar canviar allò que no ens agrada i fer valdre el nostre dret a parla i a decidir. Un exemple clau de aquesta mobilització és el barri de Collblanc junt amb la Torrassa. El moviment veïnal que van crear la unió d’aquest dos barris va ser el motor fins avui de tots els canvis i la transformació que han viscut.

Per mostrar tota aquesta mobilització veïnal, m’agradaria ensenyar-vos un petit vídeo on es mostra des de la formació dels barris Collblanc i la Torrassa, les primeres mobilitzacions veïnals i fins els nostres dies. Crec que és molt interessant veure aquesta evolució i entendre que tots podem arribar a canviar les coses.

http://www.youtube.com/watch?v=5oqgs2ZECvc

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada