dimarts, 29 de març del 2011

Primera aportació

Fent referència al títol, “Mediació Escolar”, les meves aportacions al blogspot giraran entorn a què entenem per mediació, els diferents models de mediació en l’àmbit escolar, que pot aportar la mediació als alumnes, com s’implementa aquesta mediació, quin és el rol del mediador, els seus continguts i, finalment comentaré una experiència de mediació escolar. Amb aquestes aportacions el que pretenc es fer una reflexió sobre la importància de l’educació per a que els alumnes (nens/nenes/adolescents) aprenguin a trobar solucions als conflictes sorgits d’una manera pacífica dins el marc de la no violència.


Hem de partir de la base que tant infants, adolescents, adults i gent gran convivim a diari amb conflictes. La violència no és innata en l’ésser humà; aquesta conducta s’aprèn i és només una d’entre moltes respostes possibles als nostres problemes. És normal que aparegui el conflicte en les relacions socials. En aquest cas, ens centrarem més en conflictes escolars.A l’escola trobem conflictes de característiques diverses; alguns d’aquests conflictes tenen arrels fora de la institució ja sigui amb la família i/o la societat i es manifesten a l’escola i, altres conflictes provocats per la mateixa institució escolar.


Sovint els mestres manifesten la seva preocupació per la manca d’atenció i concentració dels alumnes a les explicacions de classe, conflictes entre els iguals ja sigui per violència verbal o física. Trobem conflictes on alguns alumnes estan aïllats de la resta del grup per alguna raó, petites baralles perquè un nen li a pres el bolígraf sense permís al company, etc.


Cal tenir present que no hem d’ignorar els conflictes sinó aprendre habilitats per a gestionar-los de forma constructiva, pacífica i no violenta. Sobre la mediació escolar cal saber uns trets bàsics:


- La mediació escolar té per objectiu educar la convivència


- Es basa en el diàleg, la cooperació i la responsabilitat de cada persona en el manteniment d’un clima pacífic.


- Accepta les indiferències ja que no pretén canviar les persones ni les seves idees. Contribueix a evitar enfrontaments inútils i a un consens col•lectiu.


- Parteix de la idea en què quan es produeix un conflicte es tracta de “jo” i “tu”, nosaltres.


- Dirigit a l’alumnat, al professorat i a les famílies.


- La mediació no s’aplica quan el conflicte requereix intervenció terapèutica.


- Els processos de mediació resulten efectius a l’hora de regular els conflictes que es produeixen entre persones que mantenen una relació quotidiana.


- Quan la decisió final en un conflicte comporta que un guanyi i l’altre perdi, no podem dir que s’ha solucionat el conflicte.

2 comentaris:

  1. Crec que el tema es força interesant, quants cops hem vist que la solució dels problemes en l'àmbit escolar es solucionen: tu cap aquí, tu cap allà i no molesteu.
    Pot ser que actualment hi ha més consciència d'aquesta necessitat d'ensenyar a ressoldre conflictes, però no fa tant el mestre simplement separava les parts implicades i com a molt algun castig per assegurarce que no tornés a passar, cosa que poques vegades funciona.
    Penso que es important per dues raons la mediació. Primerament perquè s'ha d'explicar, s'ha de parlar del conflicte. El nen a de poder parlar i entendre que no a fet bé, com podria haver actuat millor i com se sent el company el qual a fet mal. I tenir la possibilitat de rectificar. El segon lloc crec que també es fonamental perquè aprengui a conviure amb els altres, a dialogar i a responsabilitzar-se dels seus actes. Tots aquest petits aprenentatges, a la llarga els serviran en el seu dia a dia, a saber conviure en societat i a ser respectuosos

    ResponElimina
  2. Penso que el tema de la mediació, és un tema molt interessant i alhora molt eficaç per aprendre a resoldre els problemes de manera assertiva.

    Penso que, és molt important ja que la base de la resolució , a través d'explicar el que sentim davant una situació que no ens és agradable, per tant fomenta aquesta comunicació i això fa que a través d'aquesta les dues parts sepin que pensa l’altre i així tenen l'oportunitat de posar-se al lloc del que té al davant per fer més fàcil i factible la resolució del conflicte.

    Penso que la mediació hauria de ser una eina que s’utilitzi a tots els àmbits però sobre tot en l’escola, ja que ajuda a la bona maduració dels nens i joves a afrontar les situacions a través de la comunicació.

    ResponElimina