dimecres, 23 de març del 2011

La Reinserció dels menors (3):

En aquesta tercera aportació sobre la Reinserció dels menors a Catalunya, faré referència a la Justícia Juvenil per poder entendre una mica millor la Reinserció, els centres educatius i tot el que envolta aquest àmbit.

Juntament amb això nombraré els centres educatius que hi ha actualment a Catalunya i en la pròxima aportació aprofundiré en un centre en concret.

La missió de la Justícia Juvenil i els Centres Educatius:

L’ internament constitueix, en el sistema de justícia juvenil de Catalunya, la última ràtio en l’execució de mesures penals. El Departament de Justícia aposta, d’una forma clara, pel medi obert i la mediació. Hi ha casos, però, en què els jutges i fiscals de menors consideren com a més adient la mesura l’ internament de joves i menors –encara que només un 8 per cent dels casos- en centres educatius, la missió dels quals és executar les mesures dictades en aplicació de la Llei Orgànica 5/2000 de responsabilitat penal dels menors. Aquesta llei regula el procediment i les respostes judicials que cal aplicar a menors i joves que hagin comès dilectes en edats compreses entre els 14 i els 18 anys.

L’objectiu prioritari de les mesures d’internament es que els menors disposin d’un ambient i un entorn que reuneixin les condicions educatives adequades perquè puguin reorientar les deficiències que han caracteritzat el seu complertament antisocial i, alhora, dissuadir-los de cometre nous delictes.

En aquest sentit, cal assenyalar que l’ esmentada llei regula tres tipus de règim d’internament per a joves i menors:

- Obert: En el qual el menor realitza totes les activitats formatives o laborals a l’exterior del centre.

- Semiobert: En el qual el menor pot realitzar determinades activitats a l’exterior del centre i gaudir de permisos de cap de setmana d’acord amb la seva evolució i situació personal així coma amb la preceptiva autorització del jutge.

- Tancat: En el qual el menor realitza totes les activitats a l’interior del centre.

Quan no hi ha resolució ferma, els jutges poden acordar l ’internament cautelar – equivalent a la presó provisional d’adults- , amb una durada màxima i improrrogable de 6 mesos i que acostuma a ser règim tancat. També està prevista la mesura d’internament terapèutic per a aquells menors que presenten problemes de salut mental o toxicomanies.

Totes les actuacions dels centres estan orientades vers la progressiva socialització del menor mitjançant activitats i aprenentatges que contribueixen a la seva responsabilització i desenvolupament de nous recursos i habilitats personals i socials. Per dur a terme aquests objectius l’equip educatiu del centre realitza un Projecte Educatiu Individualitzat (PEI) en el qual s’estableix el pla de treball individualitzat que es realitzarà amb cada un dels menors internats en el decurs de la mesura i els recursos que caldrà utilitzar. En aquest sentit el PEI té en compte tant els recursos propis del centre com els recursos comunitaris, sempre de la zona de procedència del menor.

En els Centres Educatius de Justícia Juvenil es realitza un ampli ventall de programes com:

- Programes d’ensenyament reglat, de formació ocupacional i d’inserció laboral que facilitin la seva reincorporació a l’àmbit escolar o al mon laboral.

- Programes de tractament de la conducta delictiva per afavorir el seu desenvolupament cognitiu i l’adequació de les seves respostes personals al medi social.

- Programes d’hàbits domèstics i vida quotidiana per millorar l’autonomia personal i integrar normes d’higiene, ordre i convivència.

- Programes de salut per detectar i prevenir possibles riscos per a la salut i per tractar adequadament les possibles patologies físiques o mentals que puguin presentar.

- Programes d’animació sociocultural i d’esport per oferir-los possibilitats alternatives d’oci i temps lliure introduint patrons I models de diversió socialment normalitzats.

Per a que els joves entrin I surtin dels Centres Educatius hi ha un protocol en el qual estan recollides les normatives internes. El sistema pel qual un jove surt del centre està totalment reglamentat, ha de complir una sèrie de condicions mitjançant sistemes d’avaluació diaris i continus, ha de tenir un Programa Individual aprovat per la instancia judicial, ha de demostrar que a l’exterior disposa de referents que se’n poden fer càrrec. Cap jove pot sortit del centre sense autorització expressa. Les sortides dels centres no són mai automàtiques sinó que responen a processos molt protocolaritzats, en què les decisions estan preses per equips multidisciplinaris composats per personal tècnic i educatiu.

A més d’això, la Llei contempla una sèrie de condicions objectives per les quals es poden cancel·lar les sortides en cas que s’incompleixi una de les condicions. Totes les visites estan emmarcades dins d’uns horaris prefixats i, en cas de que no es compleixin, s’avisa a la policia i als jutjats de menors.

Totes les sortides programades dels menors en règim semiobert es fan amb acompanyament educatiu. Només quan el centre té garanties de què el menor està preparat per sortir en règim d’autonomia s’autoritzen sortides sense acompanyament.

Quan un jove està capacitat per realitzar activitats externes (laborals o formatives) aquestes es busquen en un lloc proper a la zona on haurà de viure en finalitzar el seu internament. A més, sempre que és possible es busca derivar els nois més autònoms a Pisos Residencial on els joves viuen i treballen convertint-se en membres positius de la comunitat. Pel que fa a l’accés als centres educatius es segueixen també protocols interns ( control i seguiment de la sortida, registre a l’entrada…).

Per finalitzar, nombraré els Centre Educatius que hi ha actualment a Catalunya.

- L’Alzina (Palau Solità) – Règim Tancat- Semiobert – Nois

- Els Til·lers (Mollet del Vallès) – Règim Tancat – Semiobert – Nois I Noies

- El Segre (Lleida) – Règim Tancat-Semiobert – Nois

- Oriol Badia (Guardiola de Font – Rubí) – Règim Semiobert – Nois

- Folch i Torres ( Granollers) – Règim Obert - Nois

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada