dissabte, 26 de març del 2011

La reinserció dels menors (4)

En aquesta quarta i penúltima aportació sobre la reinserció dels menors explicaré més en profunditat un dels centres de justícia juvenil que hi ha a Catalunya.

Aquest centre del que parlaré és el centre de Can Llupià.

Aquest centre es troba al districte d’Horta – Guinardó. Més concretament a la zona de Font del Gos – Cal Notari.

Aquest centre cobreix un dèficit i alhora, un objectiu del Departament de Justícia: afavorir que les mesures d’internament puguin realitzar-se en el context i entorn comunitari, social, familiar, laboral de procedència del menor.

Can Llupià acolleix uns 70 menors – nois i noies – de Barcelona amb una mesura d’internament cautelar de curta durada, i menors que estan en la fase final de la mesura d’internament i que ja estan realitzant activitats de tipus formatiu o laboral en el seu propi entorn comunitari de procedència, com a pas previ a una situació normalitzada un cop complimentada la mesura.

Aquest edifici de Can Llupià està integrat per dos cossos:

- planta rectangular: formada per una planta baixa més dos pisos.

- Planta quadrada: consta de planta baixa més una planta soterrani comuna als dos edificis.

A la planta baixa es distingeixen tres àrees articulades pel vestíbul – punt de control: en el qual hi ha l’àrea d’administració, l’àrea de comunicació (locutoris, visites familiars…) i l’àrea de tractament i formació (taller, aules, servei mèdic i sala polivalent –gimnàs.

Les plantes primera i segona estan destinades a la residència de joves: cada planta disposa de dos mòduls residencials aïllats i independents entre si de 15 places cadascun. Aquests estan distribuïts en tres habitacions individuals i sis dobles, amb menjador – sala d’estar comunitari i dependències auxiliars.

Pel que fa a la seguretat del propi centre, està envoltat per una tanca perimetral de sis metres d’alçada, amb sistemes de vídeo-sensors interns i externs de captació de moviments, vidres especials… A més a més hi ha un mínim de set vigilants per torn de servei.

Per completar la explicació teòrica del centre us deixo un reportatge que van fer al programa Entre Línies en el que es podem veure com treballen i algunes experiències de joves i sensacions d’aquests.

http://www.tv3.cat/videos/2582259

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada