dilluns, 14 de març del 2011



Els pallassos que participen d’activitats lúdiques als hospitals han de tenir desenvolupades totes o la majoria d’aquestes habilitats. Aquestes habilitats, les anomena Congala M. (2001) a l’article anomenat “Entrenament en Relació d’Ajuda i Habilitats d’Intel·ligència Emocional per a la Formació en Centres de Treball dins de l’entorn hospitalari”:

a) Solidaritat: implica un compromís vers l’altre sense tenir en compte el sexe, la raça, la nacionalitat, la religió o l’afiliació política. També significa que han de ser capaços de posar-se al lloc de l’altre i d’acompanyar-lo en els moments que el infant ho necessiti.

b) Valentia: és l’ànim que menysprea la por i el temor en allò que emprem fer. S’implica en la subsistència i en la fermesa d’algun acte. El pallasso ha de saber fer front a les situacions amb les que es trobarà; buscant el terme mig i adequat d’involucració amb el infant i la malaltia que pateix.

c) Tendresa: és un sentiment que ens fa adoptar una actitud i una conducta carinyosa i protectora vers algú. El pallasso ha de mostrar tendresa i respecte vers el infant i la seva família. Ha d’aconseguir crear un clima agradable i d’apropament amb el nen i amb la seva família.

d) Pau: la pau va lligada a la calma, serenitat, harmonia, tranquil·litat, assossec, placidesa davant de pertorbacions exteriors. El pallasso es pot trobar amb situacions que alterin l’ordre en un moment determinat però ha de ser capaç de mantenir la postura davant de certes situacions per tal que no hi hagi una pèrdua de control.

e) Generositat: una possible definició de generositat seria la manca d’interès a rebre alguna cosa a l’hora de dur a terme una acció. No només fa referència a la relació amb les altres persones sinó que també podem ser generosos amb nosaltres mateixos tot deixant que ens donin alguna cosa sense tenir que recompensar-la. Estar disposat a ajudar sense demanar res a canvi.

f) Humor: tenir humor implica una bona disposició per tal de dur a terme alguna cosa. Aquest és necessari per mantenir-se obert i positiu als qui estan al seu entorn (imprescindible que els pallassos el tinguin desenvolupat). El bon humor és caracteritzat pel seu poder terapèutic: la rialla. Aquesta facilita el procés de recuperació de la mateixa manera que el control del dolor.


1 comentari:

  1. Realment, crec que tenir totes aquestes habilitats és realment complicat. Per això mateix, considero que la feina que realitzen es de gran importancia ja que aporten només que sensacions positivies cap aquelles persones que més ho necessiten i que més dificil és de fer-les riure per la situació en la que es troben. Però és important saber que gairebé sempre hoa consegueixen i per tant, penso que el fet de que hi hagi gent que es dediqui a fer feliços als demes, i més en situacions crítiques, és importantissim i que s'ha de reconèixer la feina que fan, perquè realment és exemplar.

    ResponElimina