dimarts, 29 de març del 2011

CONSELL DELS INFANTS


En la meva cinquena i última aportació, parlaré del Consell dels Infants del Prat de Llobregat, la meva localitat. Explicaré en què consisteix aquest punt de trobada, al qual assisteixen alguns infants de la localitat, i comentaré com es desenvolupa aquest òrgan de participació infantil. A continuació, expressaré la importància que trobo en iniciatives com aquesta i conclouré l’aportació. Finalment, inclouré també unes conclusions generals sobre el tema que he tractat a les meves aportacions, els llocs de trobada per a infants i adolescents.


CONSELL DELS INFANTS

¿Què és?

És un òrgan de participació infantil que s'emmarca en el programa El Prat Ciutat dels Infants i que té com objectiu que els nens i nenes del municipi puguin exercir els seus drets com a ciutadans i ciutadanes, donant la seva opinió, reflexionant i fent propostes sobre aspectes que formen part de la seva vida quotidiana a la ciutat.


Quan té lloc?

Es reuneixen a l'Ajuntament, una vegada al mes, en horari extraescolar.


Qui ho composa?

El formen infants d’11 a 13 anys, que estiguin empadronats al Prat de Llobregat, tant si estudien al Prat com si ho fan fora. Està composat per aproximadament 25 nois i noies, i cada any es renoven la meitat dels seus integrants.


Com es trien els infants?

L'elecció dels infants membres del Consell es fa per sorteig públic entre tots els nois i noies que han presentat la seva candidatura. La candidatura pot presentar-se arrel dels tallers que es porten a terme a les aules de 5è de primària de les escoles del Prat o omplint-la amb el document que trobareu en aquesta mateixa web i trametent-lo a l'Ajuntament per correu electrònic o presencialment.





Opinió personal

Personalment, considero que iniciatives com aquesta són una eina molt encertada per donar protagonisme als infants dins la ciutat. Hem sembla que moltes vegades no es té en compte als més petits a l’hora de prendre decisions o donar propostes de millora per a aspectes que ajuden a fer una ciutat millor. I mitjançant aquest consell, es posa en marxa un nou model de participació en què les propostes i les necessitats dels infants són fonamentals per fer possible el creixement de la ciutat i la millora de la mateixa. I ho que encara considero més important, és que són abordades pels mateixos infants. El fet de fer-los protagonista i deixar que formin part activa en el procés hem sembla la base fonamental.

Crec que iniciatives d'aquest tipus són molt importants, no només cal tenir en compte la opinió dels més petits o fer que es té en compte, en algunes ocasiones. Penso que cal mobilitzar-se per demostar que és així i, poc a poc, anar produint més xarxa entorn a projectes d'aquest tipus.



CONCLUSIÓ GENERAL DEL TREBALL

Un cop fetes les cinc aportacions referents al tema que vaig triar, llocs de trobada per infants i adolescents, realitzaré una conclusió general.

En primer lloc, destacar la importància dels llocs o punts de trobada, en la nostra societat actual.

Penso que aquests són molt necessaris en el tipus de societat en la que ens trobem. De vegades, a causa del ritme estressant al que estem sotmesos, no pensem en reservar temps per dedicar-ho a espais o llocs on reforçar lligams amb els més petits o adolescents de la llar.

Relacionant el tema de forma més concreta amb l’àmbit de la infància, crec que cal aprofitar les iniciatives que ens ofereixen des de diverses entitats. Per exemple, l’hora del conte, una de les activitats que vaig presentar. Mitjançant iniciatives com aquesta es dóna l’oportunitat als petits de compartir estones fora de l’entorn habitual. A més, poden fer-ho acompanyats per un grup d’iguals i/o pels seus pares o algun familiar.

Considero que cal treure profit de llocs de trobada com aquest, que a més serveixen per reforçar lligams, com ja he dit, i passar una mica més de temps amb els petits. Així com per potenciar la seva socialització, la qual moltes vegades pot quedar reduïda a l’espai escolar o de la llar. Per altra banda, en relació als adolescents, també trobem altres alternatives. A banda d’estar al parc, a casa jugant a la consola... es presenten cada cop més llocs de trobada organitzats per que aquests passin el seu temps de lleure, d’una forma diferent a l’habitual. Un exemple és el projecte VTK (Vente pa ka!), del qual no havia parlat fins ara. Es tracta d’un punt de trobada per a joves, organitzat per la Fundació Marianao (Sant Boi). Ofereix una gran varietat de tallers i activitats, durant la nit dels caps de setmana i és una alternativa a l’oci nocturn habitual al que poden estar acostumats. Crec que també dóna resposta i és una bona alternativa al tema del botellón (tractat en una altra aportació) o a altres formes d’oci no gaire beneficioses. Considero que cal generar la creació i continuació d’aquest tipus d’espais per a adolescents i joves.


Finalment, deixo en l’aire una reflexió personal al respecte de tot ho que he comentat. Penso que som nosaltres, persones, ciutadans i possibles usuaris o professionals de certs projectes, els que tenim una responsabilitat comuna envers totes les iniciatives i punts de trobada social.

Hem de respondre. Cal que sapiguem aprofitar i valorar les iniciatives que sorgeixen, pretenent fomentar llocs de trobada alternatius i innovadors, que lluitin davant la rutina en la que de vegades veiem desenvolupar l’oci de la nostra comunitat.

És missió de tots.


Yamila Alberola Vizcaíno.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada