dimecres, 30 de març del 2011

Reflexió final

Per acabar el tema de la dinamització comunitària i el voluntariat m’agradaria acabar-la amb un seguit de dubtes i reflexions que sem plantegen. L’altre dia ens parlar de L’Asociación de Bizitegi de Bilbao. Aquesta és una associació que té un programa comunitari que intenta respondre a las necessitats de les persones en situació o risc d’exclusió social, tan amb sense sostres com amb drogodependència i salut mental. El que em va cridar l’atenció és el punt on es parla del voluntariat. Dins l’associació es parla del voluntariat de forma bastant diferent a la que jo sempre havia pensat. Sempre he pensat que fer de voluntari era una acció, una implicació que com a individu un ho fa de forma desinteressada i totalment altruista. A diferència d’aquesta percepció, a Bizitegi trobem que el voluntariat queda d’alguna manera “recompensat”, ja que el fet de fer de voluntari durant 4h a la setmana fa que els hi rebaixin el lloguer del pis.

Arrel d’això em sorgeixen diferents dubtes. Que està passant avui dia, tan poca és la participació que s’ha de remunerar aquest tipus d’accions per tal de que la gent s’impliqui? Realment per una banda crec que potser sí que és efectiu perquè augmenti la participació i perquè d’alguna manera els ciutadans coneguin la realitat de la seva comunitat, però fins a quin punt la gent que fa de voluntari té interès o no en la seva tasca, o simplement busquen aquesta recompensació econòmica?

Crec que és molt interessant parar-nos un moment i reflexionar. Pot semblar bastant contradictori el concepte de voluntariat i de recompensa econòmica, però realment pot ser és que els ciutadans estem perdent aquesta sensació de pertànyer a una comunitat i en conseqüència aquesta sensació i aquestes ganes de col·laborar amb aquells en situacions més difícils. És possible que aquest mètode sigui útil i serveixi perquè els ciutadans recuperem aquesta sensació de col·lectivitat i que mica en mica ens impliquem cada vegada més en la vida comunitària.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada