dimecres, 30 de març del 2011

La importància de l'educació en el lleure (Conclusió)

En aquesta última aportació m'hagués agradat poder aportar el testimoni d'una treballadora d'un centre d'esplai de l'Hospitalet. Però malauradament per problemes de dates ha estat impossible coordinar l'entrevista.

Com he argumentat al llarg dels altres posts l'educació en el lleure és una eina integradora, global i generadora de cohesió social, valors i respecte. La seva utilitat és infinita i és molt important que es contempli des de tots els nivells, tant social, com familiar, com administratiu.

Si bé és cert que els temps van canviant i el model d'oci també ho fa, per això és important que l'educació en el lleure es faci veure, i al mateix temps mostri models on la diversió i les activitats siguin un punt important, tot i així sempre mantenint-ho dins d'una coherència educativa i formativa. Que, sense la necessitat d'una consciència plena (per part dels participants), aporti una sensibilització envers el món i les persones, uns valors de respecte i convivència, que fomentin, així la cohesió social i la creació de noves estructures i models dins la nostra societat.

Tot això sona molt bonic, però és totalment impossible d'assolir mentre les administracions no hi posin més de la seva part. L'àmbit de l'educació en el lleure, ha estat sempre fent equilibris econòmics, depenent de subvencions i les quotes que poden cobrar (que no són gaires, generalment), i organitzatius. Avui en dia ser monitor de lleure no és una cosa trivial, s'ha de ser conscient del risc que comporta i de les conseqüències que poden sorgir de la teva acció. Per això és necessària una protecció per part de les administracions (principalment els ens locals) per promocionar i promoure aquestes activitats, ja sigui ajudant a entitats o bé organitzant actes i activitats. Protegint els monitors i monitores, formant-los (crec que hauria de ser a cost 0). Mentre no es faci aquesta protecció activa, i uns programes de promoció reals, permetent l'us dels espais públics, cuidant els monitors i fent campanyes, els nombre de participants en aquest model d'educació (tant de nens com de monitors voluntaris) anirà permanentment en descens.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada