dimarts, 29 de març del 2011

L'educació en el lleure és més que anar a l'Esplai

Tot buscant documents sobre l'educació en el lleure m'he trobat aquesta presentació de la oficina jove de l'alt urgell, amb el segell de la generalitat de catalunya.

Document

A la tercera diapositiva defineix i encasella l'educació del lleure exclusivament en l'àmbit dels esplais, agrupaments, casals i associacions juvenils.

"Els centres d’esplai, els agrupaments i els casals de
  joves són les associacions juvenils on es porten a
   terme les activitats d’educació en el lleure
      associatives durant tot l’any."


Crec que hi ha diversos errors de base en aquesta concepció limitada.

  1. El plantejament que l'educació en el lleure es per infants, adolescents i joves. El lleure no és un àmbit exclusivament per aquestes edats, a qualsevol instant de la nostra vida és important gaudir sanament del nostre temps lliure, trencar amb les rutines i gaudir amb els altres d'una manera lúdica i al mateix temps integrant valors i noves visions del món.
  2. Qualsevol entitat social pot promoure accions que es poden considerar educació en el lleure. I no tan sols entitats, les administracions també ho promouen. Festes populars, tallers als ateneus i casals. Associacions de Veïns organitzant trobades. Excursions, caminades i un llarg etcètera. 
  3. Limitació del temps i l'espai. L'educació en el lleure no només és allò que es fa el cap de setmana o de 5 a 6 de la tarda a la ludoteca. Si és gestiona bé, pot ser un procés permanent, dins i fora de l'escola. A l'Hospitalet trobem diverses entitats (ESCLAT, ITACA, LA FLORIDA) que realitzen tasques com aquestes, ampliant els Esplais a múltiples hores del dia.

En conclusió, és important treballar l'educació en el lleure, en tots els àmbits, generar que tota la gent, no tan sols els infants, aprengui gaudint de la companyia, l'aire lliure i l'alegria.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada