dimarts, 29 de març del 2011

Mesures de protecció dels menors desemparats.


En declarar-se la situació de desemparament, la DGAIA posa en marxa la mesura de protecció més adient a cada cas, prioritzant l'interès del menor.

Les mesures de protecció son:

Contenció al nucli familiar sense mesura.

Atenció a la pròpia família.

Segons la llei 14/2010 les mesures d'acolliment familiar sempre tenen preferència respecte a les que comporten internament.

El menor al qual li sigui aplicada la mesura d’acolliment en família aliena o en centre, té dret a ésser acollit el més a prop possible del seu domicili, llevat que no li sigui beneficiós. Hi ha diferents tipologies d'acolliment:

Acolliment familiar

• Acolliment familiar simple: s'ha d'acordar quan es preveu que el desemparament serà transitori.

• Acolliment familiar permanent: s'ha d'acordar si es preveu que el desemparament serà definitiu i no es considera més favorable per a l'interès de l'infant o adolescent l'acolliment preadoptiu o quan aquest no és possible.

• Acolliment en família extensa: S'entén en aquell cas en el qual hi ha una relació de parentiu per consanguinitat .

• Acolliment en família aliena: s'entén en aquell cas en què no hi ha cap mena de relació prèvia entre el menor i la família d'acollida.

Acolliment convivencial d'acció educativa

És el que exerceixen les persones prèviament seleccionades i qualificades per raó de la seva titulació, formació i experiència en l’àmbit de la infància i l’adolescència.

Acolliment en centre

L'acolliment en centre s’ha d’acordar quan es preveu que el desemparament o la necessitat de separació de la família seran transitoris i no ha estat possible o aconsellable l’acolliment per una persona o família. Aquest acolliment consisteix en ingressar el menor en un centre públic o concertat, adequat a les seves característiques, per tal que rebi l'atenció i educació necessàries. Els centres han de ser oberts, integrats a un barri o comunitat, i s'han d'organitzar en unitats que permetin un tracte afectiu i una vida quotidiana personalitzada. Els germans han d'ésser acollits en el mateix centre llevat que no els sigui beneficiós.

Aquestes mesures poden ésser revisades i modificades en qualsevol moment en funció de l'evolució de la situació, i l'EAIA ha d'informar cada 6 mesos a la DGAIA de l'evolució i del seguiment del menor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada